Ábrahámhegy

ismertető, ábrahámhegyi képek, galéria
Ábrahámhegy

A Balaton északi partján, a Badacsony-hegytől keletre, Révfülöp községtől 5 km-re, a 71-es út mentén található Ábrahámhegy. 2,8 km-es tóparti szakasz, 7 km2 terület és 5 km2 vízfelület tartozik a településhez. A község megközelíthető a 71-es számú főúton Keszthely és Budapest irányából, illetve Taplca felőli útvonalon. Tömegközlekedési eszközökkel vasúton illetve busszal.

Ábrahámhegy a Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelye, mert egyrészt hegyei félkör alakban nyugatról és északról elzárják, védik a szelektől, másrészt egy völgykatlanban húzódik és így klímája melegebb a környezeténél.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


A Badacsonyörssel határos Kápolna-dombon, festői háttér középpontjában, hívogató kilátóhelyen áll az 1757-ben épült Szent Iván-kápolna. Hajójának keletelt szentélye körszelet íves záródású. Téglasisakos, támpilléres tornya a nyugati oldaton található. Déli oldalát félköríves ablakok díszítik.

A műemlék épület mellett 1850-es feliratú kőkereszt és temető található. Községünk főutcáján - a Patak utcában - épült a Szent László katolikus templom, melyet 1986-ban szenteltek fel, oltárképét Udvardi Erzsébet festőművész készítette: A templom mellett lévő Kálvária Csíkszentmihályi Róbert alkotása.

A település keleti részén szőlővel övezve található az 1614-ben épült Fülöp Jakab-templom, melyet déli részén római stílű ablakok ékesítenek. Végighaladva a Patak, majd a Szent István völgyi úton a borókáshoz érkezűnk, mely utat nyit a salföldi Kőtengerhez és a Káli-medencéhez.

Innét már csak 1 km a pálos kolostorrom, mely a XII. században épült a kisőrsi hegy északi oldalát borító erdő völgyében. Salföldön található a Balaton-felvidéki Nemzeti Park őshonos állatait bemutató természetvédelmi major, valamint Ábrahámhegy határában a Bagolykő-Rókaszikla lábainál, különleges növényvilágot bemutató Arborétum.

KULTÚRA


A Kulturális Centrum négy állandó kiállítása (helytörténeti kiállítás, Csörgey kiállítás, Bernáth Aurél kiállítás és a helyi művészek kiállítása), valamint a Bernáth Aurél Galéria várja a kultúra iránt érdeklődő látogatókat.

FÜRDŐKULTÚRA


Az Ábrahámhegyet hajdan kettéosztó Burnót-patak, a Káli-medence kapujában, a malom-völgyben éri el a falut, és torkollik a strand szomszédságában a Balatonba. Az északi part talán legszebb és legjobb adottságú strandját hozva létre, ugyanis a Burnót-patak apró homokszemcsés hordaléka homokfövenyt alakított ki a strand területén.

A 90-es évek elején teljesen felújították a strand bejáratát, vizesblokkjait, valamint bővítették a területet, hogy a labdajátékok ne zavarják a napozni és pihenni vágyókat.A 2006-os esztendőben további felújításokra került sor. Több napozó rész került kialakításra, teljesen megújult a térburkolat, vizesblokk és az új füvesítéssel megszépült a strand.

A vízpart a horgászat nemes sportjának kedvelői számára pedig különösen ideális lehetőségekkel szolgál az elő és utószezonban.

BORKULTÚRA


Az enyhe lejtőkkel borított önálló kis tájegység kedvez a szőlőtermesztésnek is. A hajdan volt szorgalmas jobbágy kezek az ábrahámi és rendesi hegyek gerincéig szorították vissza az erdőt, melynek eredményeként bőventermő, hazai szőlőfajták zöldelltek a napsütötte lejtőkön. A vidék jellegzetes szőlőfajtája az olaszrizling.

Az ábrahámi szőlőknek csak déli, délkeleti és délnyugati fekvése van, így a szőlőket állandó napfény éri, melynek köszönhetően kiváló borok teremnek e domboldalakon. A terület a Badacsonyi Borvidékhez tartozik, ezért a helyi borok jól szerepelnek a borversenyeken. Hangulatos borospincék, őszinte vendégszeretet várja az idelátogatókat.

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK


Növény- és állatvilága számos ritka fajt foglal magában. Védett területei kedvelt kirándulóhelyek. Erdeiben egyaránt megtalálhatók a tűlevelű örökzöldek és a lombhullatók. Különleges - és ma már természetvédelem alatt áll - az Örsi-hegy növény- és állatvilága.

Az alig háborgatott erdőket a mediterrán jellegű szárazabb, melegebb éghajlatot kedvelő tölgyesek alkotják. A hegytetőn és a délies lejtőkön a csertölgy, - többszázéves, csodálatos példányai a Klastrom-völgyben láthatóak, - míg a szűkebb, hűvösebb völgyszakaszokon a kocsánytalan tölgy és a gyertyán fordul elő. A gazdag aljnövényzetben 9 féle védett növényfaj, köztük a fekete kökörcsin, az orchidea-félékhez tartozó agár-kosbor, bíbor-kosbor jelenik meg.

Ábrahámhegy területe földtani és vízrajzi különlegességekben bővelkedik. Számos forrás található a településen. Ábrahámhegy földtani érdekessége a permi vörös homokkő.

KÖRNYÉKBELI KIRÁNDULÓHELYEK


A domboldalakról csodálatos kilátás nyílik a révfülöpi hegy hullámos gerincére, mely a pálkövei öbölben tükröződik. Innen nézve gyönyörködhetünk a boglári és a fonyódi hegyek vulkáni maradványaiban is, de látható a Badacsony egész, tájat uraló tömbje, a Gulács és a Tóti-hegy kúpjai. A 2002. évtől már a Bökk-hegy tetején lévő szépkilátóról is megcsodálható e csodálatos körpanoráma.

Mindez - a Káli-medencével együtt - szinte sétatávolságra van. A község nyugati határánál található a Bagolykő-Róka-szikla, melyet a szél és a csapadék preparált impozáns sziklaképződménnyé.

TELEPÜLÉSTÖRTÉNET


A környékére vonatkozó első írott feljegyzés 1082-ből származik, melyben községünk Ábraham néven szerepel. II. Endre királysága alatt királyi udvarnokok birtokolták, de kedvenc helye volt a rómaiaknak is, melyet számtalan régészeti lelet is igazol.

A község életében jelentős fejlődést jelentett, amikor átadásra került a Budapest-Tapolca vasútvonal (1909) és elkészült az ábrahámhegyi vasútállomás 1925-ben. A hegyekkel övezett festői környezet kiváló helyet ígért a csendet, nyugalmat kívánó nyaralóknak.

Sorra épültek az üdülőházak, mivel már a megközelítése is könnyebb volt. Kedvelt hely lett Ábrahámhegy. 1925-ben megalakult a Fürdő- és Kultúrszövetkezet, melynek közreműködésével, már 1927-ben megépítették a 70-es évek végéig fennálló fürdőbejáratot és kabinokat. A strand fejlesztését és szépítését segítette az 1934-ben megalakult Fürdőegyesület.

Települések Ábrahámhegy közvetlen közelében

Települések Ábrahámhegy környékén